PRESS
prss
SVET U Ĺ OKU POSLE NAJVEÄEG MASOVNOG UBISTVA U ISTORIJi... ULTRADESNIÄAR ANDERS BREIVIK (32) SAM UBIO 92 OSOBE U DVA ODVOJENA NAPADA ZA SAMO TRI SATA
Monstrum iz Osla: Sve Äu da vas pobijemTragedija - Strahuje se da Äe biti joĹĄ mrtvih jer ima na desetine povreÄenih, a premijer Jens Stoltenberg ocenio je da je posredi najstraĹĄniji i najgnusniji zloÄin u NorveĹĄkoj posle strahota Drugog svetskog rata. Pomahnitali severnjak - NorveĹžanin podmetnuo bombu napravljenu od stajskog Äubriva ispred zgrade vlade, a potom na ostrvu Utoja usmrtio najmanje 85 devojÄica i deÄaka u kampu za mlade laburiste
http://www.pressonline.rs/upload/boxImageData/2011/6/23/145830/oslo01-Reuter-Str.jpg
NorveĹĄka i svet juÄe su bili u ĹĄoku nakon najveÄe nesreÄe koja je zadesila mirnu nordijsku naciju posle Drugog svetskog rata. Najmanje 92 osobe stradale su u krvavom piru ekstremnog desniÄara Andersa Behringa Breivika (32) u petak po podne.
Ĺ ta mu se desilo... Od ÄerÄila do masakra
Profil ubice: BaĹĄtovan, hriĹĄÄanin, lovac, bilder
http://www.pressonline.rs/upload/boxImageData/2011/6/23/145858/0803-2.jpg
Anders Behring Breivik (32) je usamljenik koji je Ĺživeo sa majkom u zapadnom, elitnom predgraÄu Osla, u Äetvorospratnici od crvene cigle. Voleo je lov.
Naloge na druĹĄtvenim mreĹžama Fejsbuk i Tviter - po kojima se vidi da je imao ekstremno desnuÄarske i antimuslimanske ideje - otvorio je tek pre nekoliko dana. Na Fejsbuk profilu piĹĄe da je hriĹĄÄanin i konzervativac, da oboĹžava klasiÄnu muziku, bodi-bilding, Hi-mena, filmove âGladijator" i â300", kompjuterske igre âCall of Duty" i âWoW", ali i da poĹĄtuje Vinstona ÄerÄila i masoneriju.
Jedini post na Tviteru ostavio je 17. jula, kada je citirao filozofa DĹžona Stjuarta Mila: âJedan Äovek sa Ävrstom verom jednak je snazi 100.000 ljudi koji se vode samo interesima".
Odrastao je u Oslu, gde je pohaÄao srednju trgovaÄku ĹĄkolu, a zatim menadĹžerski fakultet. Osnovao je kompaniju koja se bavila uzgojem povrÄa Tu je nauÄio kako da napravi eksploziv.
SluĹžio je redovni vojni rok i nije imao dosije, sem nekoliko kazni zbog nepropisnog parkiranja.
Strahuje se da bi broj Ĺžrtava mogao da bude joĹĄ veÄi, jer ima na desetine povreÄenih, a obala ostrva Utoja joĹĄ se pretraĹžuje.
Breivik, obuÄen u policijsku uniformu, prvo je oko 15.30 Äasova po lokalnom vremenu podmetnuo bombu ispred zgrade vlade u centru Osla. U tom napadu stradalo je sedmoro ljudi. Nakon toga je svojim automobilom produĹžio do pedesetak kilometara udaljenog ostrva Utoja, gde je za sat i po krvavog pira, u kampu koji je za podmladak organizovala vladajuÄa LaburistiÄka partija, usmrtio joĹĄ 85 osoba, uglavnom tinejdĹžera.
UhapĹĄen na mestu zloÄina
PreĹživeli su juÄe opisivali kako se ubica kretao po ostrvu Utoja, omiljenom izletniÄkom mestu Ĺžitelja najveÄeg grada NorveĹĄke. I dalje u uniformi, predstavio se kao policajac koji je doĹĄao da se uveri da je sve u redu. Pozvao je deÄake i devojÄice da mu priÄu, a potom je otvorio vatru iz automatske puĹĄke. Kada su poÄeli da beĹže pucao im je u leÄa, a sa obale je ispaljivao rafale u one koji su pokuĹĄavali da se spasu plivajuÄi.
U prvi mah norveĹĄki i svetski mediji izvestili su da je odgovornost preuzela neka islamistiÄka grupa - bliska Al Kaidi, kako se pretpostavljalo, pogotovo jer je bomba postavljena u neposrednoj blizini dnevnog lista koji je objavljivao karikature proroka Muhameda - ali je juÄe ujutru na videlo izaĹĄlo da je poÄinilac NorveĹžanin. Plavokosi Breivik uhapĹĄen je neposredno posle zloÄina na ostrvu Utoja, a neki mediji izvestili su da je pre privoÄenja ranjen. To nije potvrÄeno, ali se zasigurno zna da su njegove prve reÄi upuÄene inspektorima bile: âSve Äu da objasnim".
Policija je juÄe istraĹživala da li je Breivik imao pomagaÄa. UhapĹĄeno je nekoliko osoba - meÄu njima i mladiÄ koji je sa noĹžem u dĹžepu ĹĄetao u blizini ostrva Utoja - ali ni za koga se joĹĄ nije pouzdano utvrdilo da je radio sa njim.
http://www.pressonline.rs/upload/boxImageData/2011/6/23/145831/oslo02-Reuter-Str.jpg
Premijer Jens Stoltenberg, koji nije povreÄen u napadu na sediĹĄte vlade, kazao je juÄe da je rajsko ostrvo Utoja - mesto na kojem je i on, kao i veÄina viÄenijih politiÄara laburista, proveo dobar deo detinjstva - pretvoreno u pakao.
On, ipak, nije Ĺželeo da spekuliĹĄe o razlozima koji su Breivika naveli da zapoÄne masakr, mada je juÄe izgledalo sasvim izvesno da je posredi napad poludelog ekstremnog desniÄara na LaburistiÄku partiju, koja promoviĹĄe toleranciju, otvorenost i ima priliÄno labav stav prema imigrantima, ma odakle oni dolazili.
- U poreÄenju sa ostalim zemljama mislim da mi nemamo veliki problem sa ekstremnom desnicom. Ali, postoje neke grupe koje deluju i koje smo posmatrali - kazao je Stoltenberg na konferenciji za medije kojoj je prisustvovalo na stotine novinara.
Satnica
15.26 - Eksplozija bombe napravljene od stajskog Äubriva uzrdmala je centar Osla, oĹĄtetila zgrade ministarstava finansija i nafte i uniĹĄtila prozore u zgradi vlade.
16.40 - U gradu je zavladala panika, broje se povreÄeni.
17.30 - Breivik stiĹže na ostrvo Utoja i poÄinje da puca na devojÄice i deÄake. Ĺ parta ostrvom i vraÄa se da dokrajÄi ranjene.
18.25 - ProÄula se vest o incidentima u kampu za laburiste. Novinari opisuju da Äovek u uniformi puca na decu.
19.02 - AntiteroristiÄka jedinica stiĹže na ostrvo i hapsi Breivika.
19.30 - Vlasti potvrÄuju da je najmanje pet ljudi stradalo na Utoji.
19.47 - Jedna islamistiÄka grupa preuzima odgovornost za napade, ali se ubrzo ispostavlja da nemaju veze sa tim.
20.15 - Broj stradalih raste, tokom noÄi penje se na 84.
U poseti preĹživelima, u hotelu nadomak ostrva Utoja koji je pretvoren u bolnicu i gde su mnogi roditelji dolazili da traĹže svoju decu, Stoltenberg je naveo da od Drugog svetskog rata nije bilo goreg zloÄina.
Bez âameriÄkog scenarija"
- Svi koji su preĹživeli veliki su heroji, a mnogi od njih spasli su Ĺživote svojim prijateljima. Kazali su mi da je najbolji naÄin da odamo poÄast stradalima nastavak borbe i aktivnosti na utvrÄivanju krivice i razloga zbog kojih se sve desilo. Oni koji pokuĹĄavaju da nas uplaĹĄe neÄe uspeti - rekao je Stoltenberg.
Ĺ ef norveĹĄke policije Svejnung Sponhajm kazao je za drĹžavnu televiziju NRK da je osumnjiÄeni Breivik na internet forumima izraĹžavao mrĹžnju prema muslimanima, ali da se zasad ne moĹže reÄi da li je baĹĄ to bio okidaÄ za nasilje koje je potreslo Äitavu zemlju.
Za dve decenije na slobodi?!
U NorveĹĄkoj ne postoji smrtna kazna, ali ni doĹživotna robija. NajduĹža zatvorska kazna koju zloÄinci u ovoj zemlji mogu da dobiju je 21 godina iza reĹĄetaka. To znaÄi da bi Anders Behring Breivik veÄ sa

godine mogao mirno da iĹĄeta na slobodu, pod uslovom da psihijatrijske procene to dozvole.
Mnogi NorveĹžani juÄe su - ĹĄto u anketama na ulicama, ĹĄto na Tviteru i Fejsbuku - zatraĹžili da parlament preispita kriviÄni zakonik i da se za zloÄine poput ovih robija do kraja Ĺživota.
http://www.pressonline.rs/upload/boxImageData/2011/6/23/145861/0101.jpg
Dok su novi detalji masakra izlazili na videlo iz minuta u minut, vojska je juÄe zaposela centar Osla. Eksplozija jedne ili moĹžda viĹĄe bombi pretvorila je uredni i mirni glavni grad NorveĹĄke u neĹĄto ĹĄto viĹĄe liÄi na Bagdad. Stanovnici su, ipak, bili mirni, a tiĹĄina je okovala grad od nekih pola miliona stanovnika. Dostojanstveni Ĺžamor mogao se Äuti samo ispred katedrale u Oslu, gde se okupilo na stotine i stotine ljudi kako bi, uz sveÄe i cveÄe, odali poĹĄtu stradalima.
Lis Goril Anda, jedna od najpoznatijih norveĹĄkih novinarki, kaĹže da je to bila zemlja u kojoj ste mogli da sretnete premijera i ministre kako bezbriĹžno ĹĄetaju ulicama bez telohranitelja, na posao idu javnim prevozom... Sada Äe se to verovatno promeniti.
- Napad je bio usmeren na one vrednosti koje NorveĹžani najviĹĄe cene: otvorenost, slobodu izraĹžavanja, ali i oseÄaj sigurnosti. Sve to je sada uzdrmano iz temelja - kazala je ona za Bi-Bi-Si.
Lars Hele,urednik lista âDagbladet", kaĹže da NorveĹĄka ne sme da upadne u zamku SAD.
- Moramo da izbegnemo moguÄnost da nas obuzme strah, kao ĹĄto se to desilo sa SAD posle 11. septembra. Bolje je da se ugledamo na Ĺ paniju i Englesku i to kako su oni povratili slobodu - kazao je Hele.
Sat vremena pakla Ispovest mladiÄa sa ostrva Utoja
Da bih preĹživeo, morao sam da se pretvaram da sam mrtav
Adrijan Prakon, koji je radio na ĹĄtandu na Utoji, ispriÄao je kako je izgledao Breivikov krvavi pir.
âNa radiju smo Äuli da se neĹĄto desilo u Oslu, i okupili smo svih 700 mladih ljudi da bismo im preneli vesti. Nekoliko minuta kasnije pozvonio je telefon i reÄeno nam je da jedan policajac dolazi na obalu da nas obiÄe. Da se uveri da je sve u redu. Onda sam Äuo pucnjeve.
U tom trenutku dvojica mladiÄa uspela su da se pribliĹže napadaÄu. Razmenili su nekoliko reÄi sa njim, ali ih je on dve sekunde kasnije ubio. Nosio je crnu uniformu, sa crvenim porubom. Izgledao je kao nacista, sa tom uniformom i plavom kosom. Bio je veoma siguran u sebe, miran, kontrolisan. Znao je ĹĄta radi i sve vreme vikao: 'Svi Äete umreti! Sve Äu vas pobiti!'
Video sam ga kako stoji, tu blizu, i puca na ljude koji plivaju.
Vratio se sat kasnije. Sa drugim preĹživelima leĹžao sam sakriven iza drveÄa i kamenja. Ponovo je zapucao. Morao sam da se pretvaram da sam mrtav.
Ubica se pribliĹžio. Äuo sam njegov dah, na telu osetio njegove Äizme, namirisao toplotu cevi. Nisam se pomerio, i to mi je spasilo Ĺživot".