уторак , 19 март 2024

Bakina kuhinja – rascvetane mafini krofnice

Mekane kao pena,  obogaćene suvim groždem  i kajsijama, rascvetane  mafini krofnice. Dekorativnog su izgleda, nisu nešto komplikovane za napraviti, a ukus im je je sjajan. Za mirisno dobro jutro ili bilo koje drugo doba dana uz šolju vašeg  omiljenog  toplog napitka zasigurno će razveseliti vaše ukućane!

Potrebno je: 

600-700 gr brašna

100 gr maslaca

20 gr kvasca

1 puna kašika šećera

korica limuna

200 ml jogurta

100 ml. toploga mleka

2 jaja..so

150 gr suvih kajsija

100 gr suvog groždja

1 kašika šećera

Priprema: 

Kvasac potopimo u mlako mleko dodamo , šećer, jaja, koricu limuna, ostatak mleka i jogurt dodamo brašno so i zamesimo glatko testo. Ostavimo da odmori 30 minuta pa ga premesimo i izdvojimo 12 loptica ( moj mafini ima toliko otvora). Svaku lopticu tanko razvijemo i namažemo maslacem i pospemo kajsijama i suvim groždjem a zatim urolujemo. Nožem je rasečemo po celoj dužini stim da ne baš do kraja ostavimo malo. 

Zatim razdvojimo pa prvi kraj uvijamo spolja u krug onaj nerasečeni deo podvijemo a drugi presečini deo motamo u krug preko donjeg. Tako uvijenu krofnicu spuštamo u mafini kalupe. Ja sam u kalupe stavljala i papirne korpice.Ostavimo da naraste pa pečemo na 200 stepeni C oko 30-35 min. Vruće krofnice možemo premazati medom. Fantastičnog su ukusa.. Probajte…