четвртак , 28 март 2024

Bakina kuhinja-  pita pogača sa sirom pena

Bakina kuhinja-  pita pogača sa sirom pena

 
 

 

Potrebno je:
 
200 ml. mleka
100 ml. vode
20 gr kvasca
2 kašičice šećera
500-600 gr brašna
malo ulja
150-200 gr sira
3 jaja..so
 
Priprema:
 
Rastopiti kvasac u mlakom mleku dodati udrobljen kvasac i šećer. Ostaviti da malo zapeni pa dodati mlaku vodu može malo ulja i 1 jaje. Dodavati brašno  na brašno so i mešati da se dobije srednje glatko testo pokriti da poraste. 
 

 

 
Sto premazati uljem pa istresti nadošlo testo i podeliti na 2 dela. Prvi deo premazati uljem kao i ruke i malo ga razvući  rukama a zatim oklagijom da se dobije što tanje providno testo.
 

 

 
 Premazati ga uljem malo. Na sredinu staviti manji tanjir pa nožem iseći 8 trouglova. Svaki trougaao razvući  rukama i prebaciti na sredinu. Tako svaki trougao preklapati. 
 

 

Ostaviti da malo odmori u podmazanom plehu.  Sa drugim delom isto tako uraditi. Na prvi deo staviti sir koji smo pomešali sa jajetom. preko njega drugi deo. Rukama pritisnuti testo sa svih strana  i širiti u krug oblika tepsije.
 
 

 

 Pustiti da malo poraste pa nožem iseći kvadrate. Premazati uljem i žumanceto i posuti semenkama kimom i krupnom solju. Peči na 190 stepeni C oko 45 min. da lepo porumeni. Pokriti krpom da se prohladi. Penasta mekana kao duša…Uživajte…