петак , 29 март 2024

Bakina kuhinja- punjena kreosan pogača božanstvenog ukusa

 

Potrebno je:

400 ml mleka
100 ml vode
2 jaja
50 ml ulja
30 grama kvasca svežeg
1 kašičica šećera
800 gr brašna
šećer po želji
malo mleka za orahe
korica limuna

Za nadev
200 gr mlevenih oraha
100 gr maslaca

Priprema:

U 100 ml mlake vode rastopiti kvasac i dodati kašičicu šećera. kvasac dodati u mleko dodati malo ulja, koricu limuna, pola brašna dodati so, ostatak brašna i zamesiti glatko testo i ostaviti da odmara 30 min.
U mlevene orahe dodati malo šećera i toplog mleka da se izjednači sa orasima. Testo istreti na sto i uviti u rolnicu i iseći na 8 loptica. Malo izraditi rukama svaku lopticu pa pokriti krpom da odmara 5-6 min.

Prvu lopticu oklagijom razviti veličinom tanjira i premazati omekšanim maslacom. Može i rendan maslac ako je malo bio u zamrzivaču.Tako uraditi i sa ostalim lopticama i redjati jednu preko druge.
Zadnju razvijenu loticu ne mazati već samo razviti i poklopiti. Oklagijom razviti testo što tanje oko 1/2 cm Iseći nožem na pola,četvrtinu i svaku četvrtinu još na dva trougla.
U svaki trougao staviti punu kašičicu oraha i uviti kiflu i redjati u pleh u krug u sredinu 2 kiflice preseći na pola i staviti u centar. Pokriti krpom da odmara.

Rernu uključiti na 220 stepeni C i smanjiti na 190. naraslu pogaču premazati žumancetom. Peći pogaču oko 45 min. Pečenu premazati malo maslacom i ostaviti da se ohladi. Lisnata testo kao morska pena. Vrhunska…