уторак , 19 март 2024

Bakina kuhinju- noćna slatka starinska pogača

Evo jedne veoma stare pogače noćna pogača. Zašto taj naziv? Pogača kad se uvije u pletenicu i stavi u pleh pokrije se i ostavi na hladno celu noć i ujutru ide u vruću rernu. Kad ukućani ustanu miriše sjajna mekana mirisna pogača. Da to je pogača naših baka i sačuvaj te je od zaborava.
Potrebno je:
450 gr brašna
100 ml mleka
2 jaja
15 gr kvasca
2 kašike šećera
korica limuna
1 vanilin šećer
2 kašike masti
soli

Priprema:
Umutiti jaja kao za biskvit sa šećerom dodati rastopljeni i nadošli kvasac. Dodati koricu limuna vanilin šećer. brašno, i so. Umesiti glatko mekše testo i ostaviti da raste na sobnoj temperaturi oko 30 min.Za to vreme mast isprati u 4 hladne vode . Naraslo testo podeliti na 3 dela jenu malu lopticu za sredinu i dve veće jednake. Veće razviti jako tanko koliko god može. Premazati sa mašću i posuti suvim groždjem uviti u rolat i rukama još malo razvući. I drugi tako . Spojiti kraj jedne i druge i ispelesti pletenicu. Ubaciti u podmazan pleh ili obložen pek papirom. Najmanju lopticu takodje razviti premazati i posuti suvim groždjem uviti sa suprotnih i preseći na sredini pa i nju isplesti i saviti u krug i staviti na sredinu. Ostaviti na hladnom pokriveno po mogustvu celu noć i sutra ujutru ispeći. Ja nisam čekala celu noć već 1 sat čim je narasla peći na 180 stepeni C oko 45 min. Fantastičnog ukusa.

Napomena:
Pošto pogača sadrži šećer mora se voditi raćuna da se pokrije na vreme pri pečenju jer brzo hvata da ne bi izgorela. u vrhu…