субота , 20 април 2024

Sladak kupus

IMG_20140425_132518

Na našim pijacama već se nalazi mlado povrće  Iskoristimo ga da sebi obezbedimo puno vitamina.  Mladi kupus koji ćemo danas spremati sadrži vitamina C  smanjuje rizik od srčanog i moždanog udara, kao i od raka dojke i debelog creva, leči čir na stomaku i pomaže kod reumatizma i problema sa kožom….

 

Za sladak kupu nam je potrebno:

1 kg. mladog kupusa

2 mlade  šargarepe

celera nekoliko kockica( Koren) i mali lista

3 mlada krompira

1 mlada ljuta paprika

300 gr svnjskog  mesa (može od vrata)

1 mladi crni luk

1 mladi beli luk

3 srednja sveža paradajza (može iz zamrzivača)

kašika vegete

mala zaprška

Rad:

U šerpu nasecite glavicu mladog kupusa na kocke , odvojite korenčiće.  Redjajte na dno šerpe kupus a u sredinu stavite meso šargarepu sečenu na kolutove, krompir očišćen i iseckan na sitne kockice. Dodaj te zatim mlad luk crni i beli, takodje isečen na manje komade, celer i celu mladu papriku. Pokrite drugim delom kupusa. Nalite do pola vodom i stavite da se kuva na tihoj vatri. Kad je kupus već skoro kuvan dodaj te nasečen paradajz i  kuvaj  te još desetinu minuta. Skuvan paradajz zapržite sa malo zaprškom i dodaj te kašiku  vegete i sitno seckan celerov ili peršunov list. Neka vaš ručak prokrčka još pet minuta. I evo ga..  kako samo  miriše, ma zna deset jezika..

 

Napomena:

Paradajz dodaj te na  kraju da kupus ne preseče kiselina pa će se duže kuvati. Ako nemate paradajz može poslužiti i paradajz iz flaše.

Prijatno želi vam kuhinja mladosti!